על מטפל ומטופל: The Analyst / John Katzenbach
- מימהמו
- 22 באפר׳ 2017
- זמן קריאה 2 דקות
עודכן: 4 ביוני 2019
הספר "The Analyst" מאת John Katzenbach הוא אחד מספרי המתח הטובים שקראתי בתקופה האחרונה. הספר מצליח לסחוף את הקוראים לאורך אירועים עוצרי נשימה תוך העלאת שאלות מהותיות על טבע האדם והאופן שבו הוא מתמודד עם טעויות עבר.
ייחודו של הספר טמון בכך שקאצנבך לא מסתפק במתח אך ורק למטרת הנעמת הקריאה, אלא מציב את הדמות הראשית שלו במצבים מורכבים המאלצים אותה לצאת מאזור הנוחות ולראות מעבר למה שהיא התרגלה אליו. העובדה שהדמות הראשית היא דוקטור לפסיכואנליזה עושה הזרה מעניינת לכל החוויות האנושיות, שייתכן ועבורו נתפסות כתאוריות פסיכולוגיות גרידא.
בחלק הראשון של הספר מתמקדת העלילה בד"ר ריקי (פרידריק) סטארק, פסיכואנליטיקאי בורגני ידוע ואלמן. בבוקר יום הולדתו ה- 53 הוא מקבל מכתב מאדם אלמוני המכנה את עצמו "אדון R", המודיע לריקי שהוא חייב להתאבד תוך שבועיים, אחרת אחד מבני המשפחה שלו יותקף בצורה אכזרית. אך אם ריקי יצליח לגלות את זהות האלמוני, הוא יוכל להמשיך לחיות ללא תוצאות הרות גורל. חייו המוכרים של ריקי נלקחים ממנו בין רגע: לא זאת בלבד שהוא מאבד את מעמדו ורכושו, אלא גם את העצמאות שלו, שכן המאיים האנונימי צופה את מעשיו מראש ומונע ממנו כל אפשרות להתאושש ולגלות מי ממרר את חייו.
התלאות שעובר ריקי מכריחות אותו לראשונה בחייו לקום ממושב המטפל ולשבת בכורסת המטופל, תוך שהוא חווה אירועים ורגשות שבדרך כלל שומע מפיהם של מטופליו. פתאום הוא מגלה את גודלם של הקשיים עימם מתמודדים המטופלים המבקשים את עזרתו, ושעד אותו רגע הוא לא הבין לעומק את משמעותם.
לאחר שהוא נאלץ לביים את התאבדותו כדי להציל את עצמו ואת בני משפחתו ריקי פותח בחקירה מאומצת המאלצת אותו לגשר על פערים טכנולוגיים ורגשיים. בסופה של החקירה, ריקי מגלה שהוא עומד במרכזו של מסע נקמה מתוכנן לפרטי פרטים על ידי בנה של מטופלת לשעבר במרכז הציבורי לבריאות הנפש שבו הוא עבד כשרק החל את הקריירה שלו. בעיניו של R, ריקי הוא האחראי הישיר להתאבדותה של אימו, שכן לטענתו, מכיוון שאימו הייתה ענייה וחסרת אמצעים הוא כלל לא טרח לבדוק מדוע יום אחד היא פשוט הפסיקה להגיע לטיפול.
דרך הכעס של אדון R על התנהגותו התמימה של ריקי, קאצנבך מעלה שאלה חשובה הנוגעת לקשרים שבין מטפל ומטופל: עד כמה המטפל יכול להכיר לעומק את המטופל, והאם ההבדלים הבלתי ניתנים לגישור כגון רקע סוציואקנומי או מגדר משפיעים על האופן שבו אנו מקבלים טיפול? שאלות אלו לא נוגעות אך ורק לטיפולים בבריאות הנפש אלא לכל סוג של טיפול שבו אנו פונים לבר-סמכא כדי לקבל ממנו הכוונה, בין אם זה נוגע לבעיה רגשית או רפואית.
השאלות שקאצנבך מעלה תואמות את רוח השינויים הנושבת מכיוונם של ארגונים פמינסיטיים ולהטבי"ם שבראשם האמירה כי הטיפול הטוב ביותר הוא טיפול שבו המטופל זוכה ליחס שהוא לא רק אמפתי, אלא אנושי בו הרופא המטפל רואה לא רק את הפרוטוקול הרפואי היבש אלא גם את המטופל ואת האופנים השונים שבהם פרוטוקלים אלו משפיעים עליו. דוגמה לכך ניתן לראות במרפאה הגאה בגן מאיר, שמטרתה לתת מרחב טיפולי בטוח המודע לבעיות לאתגרים שעימם מתמודדת הקהילה הגאה. דוגמה נוספת היא "קרן בריאה", שמטרתה לשפר את היחס וצורת הטיפול שמקבלות נשים ברפואה ומדגישה את העובדה שהבדלים בין נשים וגברים אינם מסתכמים רק במערכת הרבייה. קאצנבך אינו מתיימר לתת פתרון לשאלות שהוא מעלה, אך הוא מוכיח כי גם דרך מותחן פסיכולוגי ניתן להעלות שאלות חשובות בעלות השפעה מכרעת על חיינו.
מימהמו?
"The Analyst" / John Katzenbach
Ballantine Books, 2003
Comentários