top of page

דורותי פרקר ומר דורנט: על זכות הנשים לגופן

  • מימהמו
  • 22 במאי 2019
  • זמן קריאה 2 דקות

בתחילת השבוע סערו הרוחות סביב ההצעה להוסיף איש דת לוועדה להפסקת הריון, שבאופן מובן התקבלה בהתנגדות בקרב רוב הציבור, ובעיקר בקרב הציבור הנשי.


את הניכור שטמון בהצעה זו ניתן לראות בסיפור "Mr. Durant", מאת דורותי פרקר, שבעצמה עברה הפלה בצעירותה. בסיפור, פרקר מתארת כיצד מר דורנט, איש משפחה ממעמד הביניים, העובד בחברה ליצור גומי כעוזר למנהל מחלקת האשראי, מנהל רומן עם המזכירה והיא נכנסת להריון, או כפי שמר דונט מתאר את זה:

"It was an entanglement of the most restful, comfortable nature [...] "And then everything had to go and get spoiled

בשביל מר דורנט ההריון של רוז ההרס את הרגע הכיפי בו הוא כביכול נמצא, עם מאהבת צעירה ורחוק מאישתו המזדקנת. לאחר שהיא פונה אליו בבכי, הוא נשאר אובד עצות עד שהמזכירה של מנהל המשרד נחלצת לעזרתם ועוזרת לרוז להפיל, או כפי שמר דורנט מנסח את זה "לא היו מבטים נוזפים או הפניית כתף קרה", רובי מנהלת הכל, רוז מתפטרת ומר דורנט מתפנה לחזור לחייו הקודמים.


הפער שבין מר דורנט לבין רוז אינו מקרי: בשביל מר דורנט זהו הריון מקרי, אבל בשביל רוזי זהו אירוע משנה חיים, על כל המשתמע מכך: הן מבחינה פיזית, נפשית ואף תעסוקתית. לצערנו, קולה של רוז בסיפור אינו נשמע, וזה לא באופן מקרי. פרקר אינה משמיעה את קולה של רוז כי הקול שלה עמום מתחת לבושה והביקורת החברתית שמעשה זה גורר. לא לחינם מתואר שההפלה נעשתה דרך חברה רחוקה של רובי, ""Ruby knew, through some vague friend of hers, of "a woman"', אישה עליה לא ניתנים פרטים מזהים. הגרשיים דרכם מתוארת האישה העוזרת לרוזי לעשות את ההפלה אינם שם בטעות, אלא מכילים בתוכם את טווח הדעות השופטות והמאשימות שהנשים הבוחרות במעשה זה צריכות להתמודד. מעבר לכך, הגרשיים מטילים ספק בכך שאישה שעושה הפלות או עוברת הפלה אכן ראויה להקרא אישה.


הספק המכרסם של הגרשיים בא לידי ביטוי בהצעה שלעיל, בצורה חמורה יותר. לא רק שההצעה להכניס איש דת לוועדה להפסקת הריון מבוססת על הרצון למנוע כמה שיותר הפלות, בעיקר מכיוון שזה מאיים על הגידול הדמוגרפי, אלא היא גם מטילה ספק בכך שנשים שלא מאמינות במערכת אמונות דתיות אינן מסוגלות לקחת החלטה מושכלת על בסיס משתנים אישיים סובייקטיבים. יתר על כן, ניתן לראות בהצעה זו גישה מתנשאת כלפי המוסר הטמון ביסודות החשיבה החילונית הליברלית וערעור על טיב מוסר זה.

"זכות האשה על גופה" נאמר לא פעם, אך כל זמן שנשים ימשיכו לשקר בפני הוועדה כדי לקבל אישור להפיל, וכל זמן שפסק הדין בנוגע להפלה יהיה תלוי בידיה של וועדה החיצונית לשיקוליהן הפרטיים של הנשים, ייתכן כי זכות זו עדין מוטלת בספק.

 
 
 

Comments


logo white.png

 כל הזכויות שמורות I 2019

  • White Facebook Icon
  • White Instagram Icon
bottom of page